Inrichting & renovatie

Van militair bolwerk naar gastvrije pleisterplaats. Dat blijkt nogal een klus.

De renovatie van het fort begint in 2004 en 3 jaar later ontvangen we de eerste gasten.

Maar klaar is het nooit

Ook na de opening in 2007 zijn we altijd bezig om het fort te behouden, verbeteren en verduurzamen.

Loodsen D en E

Het terrein

Ons forteiland kreeg in 1849 zijn huidige vorm. Om het ronde Wachthuis ligt 2 hectare grond met verdedigingswallen. Op de wallen stond een meidoornhaag: de wortels hielden de wal bij elkaar en de planten waren een natuurlijk prikkeldraad.

Op sommige plekken zie de heg nog staan. Op andere plekken zijn de struiken teruggesnoeid of weggehaald. Je kunt het fort weer zien vanaf de gracht.

Vroeger stonden er populieren, een typisch militaire aanplant. De snel groeiende bomen camoufleerden het fort. Alleen, deze boomsoort stoot takken af. En de populieren op ons eiland gingen sneller achteruit dan verwacht. Voor de veiligheid hebben we de populieren gekapt. Andere bomen die het fort verborgen, waren al eerder weggehaald.

De gebouwen

Op ons eiland staan zes gebouwen, aangeduid met de letters A t/m F. Alle gebouwen, behalve loods A, zijn rijksmonument. De houten artillerieloodsen D, E en F zijn nu onze vergaderzalen en groepsaccommodaties. In loods A vind je een multifunctionele zaal, een keuken en de werkplaats. En gebouw C gebruiken we voor opslag.

Naast het eiland, bij de brug, staat het fortwachtershuisje. Nu is dat ons kantoor.

Het Wachthuis toen

Het bomvrije Wachthuis (gebouw B) is gebouwd om bescherming te bieden in oorlogstijd. Op de begane grond waren de keuken, het officiersvertrek en vier geschutruimtes.

In het midden van het ronde gebouw zit een druipkoker. Op het dak werd regenwater opgevangen en gefilterd door de zandlaag die als extra bescherming op het dak lag. Zo zou er in geval van belegering altijd drinkwater zijn. In de kelder waren de kruitruimte en de soldatenverblijven.

Het bakstenen gebouw bleek snel na de oplevering in 1851 al niet meer bomvrij te zijn. Er was nieuwe munitie ontwikkeld en het fort kreeg een betonnen kraag voor meer bescherming. Veel andere forten hebben nog een laag aarde om de bakstenen constructie om de impact van inslagen op te vangen. Fort aan de Klop niet.

Het Wachthuis nu

Tijdens de renovatie zijn het dak en de afwatering hersteld en de barsten in het cement gedicht. Ramen, deuren en metselwerk zijn opgeknapt.

De begane grond van het Wachthuis werd eerst ingericht als theehuis en later als brasserie. In de nissen vind je knusse zitplaatsen, de keuken en de bijkeuken. Om de druipkoker staat het ronde buffet. Ook de bar daar tegenover is rond.

De kelder is tegenwoordig het domein van de vleermuizen, die overwinteren daar.

Sinds 2024 liggen er zonnepanelen op het dak van het Wachthuis.