Home Over Fort aan de Klop Van fort naar horecaonderneming

Van fort naar horecaonderneming

Fort aan de Klop is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Het Wachthuis uit 1851 is nu een knusse brasserie met ruim terras, waar je een echt vakantiegevoel krijgt. Maar dat is wel eens anders geweest.

Vanaf de 16e eeuw gebruikten de staten van Holland en Utrecht voor het eerst water als verdedigingsmiddel. Water werd onze bondgenoot. Om ons land te beschermen tegen mogelijke vijanden uit het Westen, werden waterlinies gecreëerd. Op belangrijke plaatsen (zoals sluizen) werden forten gebouwd.
Lees hier meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ons fort werd gebouwd tussen 1850 en 1852, oorspronkelijk om de Klopvaart en de sluis te beschermen. Door de bouw van het Werk bij Maarsseveen in 1881 verloor het fort deze functie, en werd het vooral een opslagpost en verdedigingswerk in de tweede linie in oorlogstijd.
Lees hier meer over de geschiedenis

Uiteindelijk kocht de gemeente Utrecht in 1997 ons fort, met de bedoeling het een toeristische en recreatieve bestemming te geven. Tien jaar later is het eindelijk zover: in juli 2007 wordt Fort aan de Klop geopend. Veel historische aspecten zijn behouden, en aangezien bijna alle gebouwen een monumentale status hebben, zal er ook weinig veranderen in de toekomst. Maar dat maakt deze locatie juist een bijzondere plek.
Lees hier meer over de renovatie